Turisme sostenible a Espanya: molt més que una correcta gestió ambiental


Susana Conde – Directora d’Agrotravel Turismo Responsable
Tant les destinacions com les empreses turístiques espanyoles, han d’entendre l’abast real del turisme sostenible, i no limitar-se a implementar una correcta gestió ambiental.

En molts dels àmbits en què desenvolupo la meva activitat com a consultora, docent i ponent sobre turisme sostenible i responsable –especialment per la geografia espanyola– encara em trobo amb la percepció errònia que promoure el turisme sostenible consisteix a implementar bones pràctiques de gestió ambiental en el sector turístic quan, en realitat, abasta molt més.

Afortunadament, cada vegada són més les destinacions i les empreses turístiques que coneixen el veritable abast de la sostenibilitat en l’activitat turística i l’apliquen. I és que, com passa en altres sectors, han vist que cal entendre el concepte de sostenibilitat en el seu sentit més ampli, és a dir, contemplant els aspectes ambientals, socioeconòmics i socioculturals. I que tots tres aspectes s’han d’equilibrar i s’han de desenvolupar per igual, cosa que no sol ser habitual, per exemple, en les grans empreses turístiques. Això és el que crec s’ha de tornar a recalcar, si realment volem promoure un turisme que avanci en sostenibilitat i anar més enllà de les iniciatives esbiaixades o limitades a una bona gestió en l’àmbit mediambiental, que no hem d’identificar amb una iniciativa de turisme sostenible.

La dificultat, és clar, és fer tangibles o entendre a nivell pràctic a què ens referim quan diem ‘aspectes socioeconòmics i socioculturals’ en relació amb el turisme sostenible. En termes ambientals, els aspectes com la protecció dels entorns naturals, la preservació de la biodiversitat, la gestió correcta dels residus, i la gestió sostenible dels recursos són molt més reconeixedors i entenedors per als viatgers i per al sector turístic, en general. Els aspectes socioeconòmics i socioculturals, en canvi, són més difícils de detectar i d’assumir, potser arran del model turístic tan insostenible amb el qual s’ha treballat en el sector turístic espanyol en els últims cinquanta anys.

Aspectes tant o més importants que la degradació dels paisatges, la contaminació o la despesa insostenible dels recursos renovables i no renovables per part del sector turístic, són: la generació d’ocupació digna, el repartiment equitatiu dels beneficis del turisme, la conservació de la identitat cultural dels destins turístics, la protecció del patrimoni cultural i natural, l’equitat de gènere i, sobretot, la convivència entre els turistes i els habitants dels indrets on realitzem la nostra activitat turística; persones que, al cap i a la fi, també tenen alguna cosa a dir quant al desenvolupament turístic que es planteja en els seus pobles i ciutats i que, per descomptat, s’han de veure beneficiades i no perjudicades o importunades per l’arribada dels turistes. En aquesta línia, el turisme sostenible pot abastar sobirania alimentària, drets humans, drets laborals, equitat de gènere, recuperació del patrimoni cultural intangible i, fins i tot, economia col·laborativa…

Tal i com va establir l’Organització Mundial del Turisme (OMT) en la revisió de la definició de desenvolupament sostenible del turisme, l’any 2014, ‘les directrius pel desenvolupament sostenible del turisme i les pràctiques de gestió sostenible són aplicables a totes les formes de turisme en tots els tipus de destinacions, inclosos el turisme de masses i els diversos segments turístics. Els principis de sostenibilitat es refereixen als aspectes ambientals, econòmics i socioculturals del desenvolupament turístic, establint un equilibri adequat entre aquestes tres dimensions per garantir la seva sostenibilitat a llarg termini’.

Recolzant-me en aquesta definició, vull fer èmfasi en una altra qüestió important: la sostenibilitat turística es pot i s’ha d’implementar en qualsevol tipus de destinació i en qualsevol tipus de segment turístic. Un altre error habitual és el d’associar el turisme sostenible amb el turisme de natura o el turisme rural; dues formes de turisme que poden ser molt insostenibles si es desenvolupen de manera equivocada i que poden tenir un impacte negatiu més greu pel fet que es donen en un medi molt més sensible, com és el natural.

Basant-nos en això, Espanya i les empreses turístiques espanyoles han d’apostar per un desenvolupament verdaderament sostenible del turisme i per la aplicació de bones pràctiques; iniciatives que tinguin en compte tots els aspectes de la sostenibilitat, i totes les destinacions i els segments turístics en què realitzen les seves activitats. Quan es transformarà el turisme de sol i platja, que ha estat ‘bandera’ del model turístic espanyol, en un model realment sostenible? I què podem dir del model de turisme cultural tan habitual en moltes destinacions urbanes associat al turisme de masses? I del model que s’ha desenvolupat en el segment del turisme actiu i esportiu, totalment insostenible en molts aspectes? Només hi ha una resposta possible a totes aquestes preguntes: l’única opció viable a llarg termini per als diferents destins i empreses turístiques espanyoles és el Turisme Sostenible ben implementat.

Susana Conde és fundadora d’Agrotravel Turismo Responsable (www.turismoresponsable.es), així com consultora, docent i ponent en turisme sostenible i responsable. Des de finals del 2014 és membre de la junta directiva del Consell Global de Turisme Sostenible (www.gstcouncil.org).

Acerca de TurismoResponsablebyAgrotravel

*Member of Board of Directors Of Global Sustainable Tourism Council GSTC. *Member of Board of Foundation for European Sustainable Tourism FEST. *International associate director of the Center for Research, Development and Innovation in Tourism CIDTUR (Perú) *Manager Director of Agrotravel Turismo Responsable, Green Euskadi andTotonal Viajes que iluminan -México- *Speaker at Conferences, Sustainable Events Management, Workshops and Meetings to promote responsible and sustainable tourism *Consultant and trainer in responsible and sustainable tourism area.

Publicado el 21/04/2015 en NOTICIAS SOBRE TURISMO RESPONSABLE y etiquetado en , , , , , , , , , , , , . Guarda el enlace permanente. Deja un comentario.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: